До дня захисту тварин: згадуємо, які тварини знаходяться в Червоній книзі України Назад

До дня захисту тварин: згадуємо, які тварини знаходяться в Червоній книзі України

До дня захисту тварин вирішили пригадати найвідоміших тварин з Червоної книги України.

4 жовтня — день захисту тварин. По всьому світу в цей день проходять заходи та акції, щоб звернути увагу на проблеми тваринного світу та навколишнього середовища. Пам’ятаємо, що як дикі тварини, так і наші домашні улюбленці потребують нашої турботи та уваги. Адже Земля — це наш спільний дім.

Image title
До дня захисту тварин вирішили пригадати найвідоміших тварин з Червоної книги України. Таких тварин, звичайно, ви не знайдете на RIA.com, але обрати для себе домашнього улюбленця можете.

Обрати домашню тварину

15 «найвідоміших» тварин Червоної книги України:

  1. Зубр

Причини зміни чисельності: браконьєрство та недбале ведення мисливського господарства.

  1. Рись

Причини зміни чисельності: деградація місць існування, фрагментація ареалу, збіднення кормової бази та браконьєрство.

  1. Ведмідь бурий

Чисельність і причини її зміни: Не перевищує 300 особин. Причини — фрагментація ареалу, інтенсивна експлуатація та омолодження лісів; браконьєрство.

Image title
  1. Їжак вухатий

Чисельність і причини її зміни: Чисельність ніколи не була високою та зараз, можливо, складає кілька десятків. Серед причини зміни чисельності — деградація степових екосистем, засадження ділянок псамофітного степу монокультурами сосни, поширення їжака білочеревого, тиск хижаків (лисиці, бродячі пси).

  1. Горностай

Причини змiни чисельностi: трансформація водно-болотних угідь. Суттєво погіршила ситуацію депресія популяцій водяної нориці — основної жертви хижака.

  1. Видра річкова

Причини змiни чисельностi: спостерігається зростання чисельності, причиною чого є зменшення мисливського тиску та потепління клімату.

  1. Афаліна

Чисельність і причини її зміни: Чисельність стабільна. В Чорному морі знижена внаслідок промислу.

Image title
  1. Корсак

Чисельність і причини її зміни: Зараз єдина популяція налічує не більше 20 особин. Але поширення корсака ніколи не були значними в Україні.

  1. Кіт лісовий

Чисельність можна оцінити в 400–500 особин. Причини змiни: скорочення площ старих листяних лісів; полювання, загибель у браконьєрських самоловах та від мисливських псів. Серед несприятливих кліматичних факторів важливе значення має глибина снігового покриву.

  1. Заєць білий

Причини зміни чисельності: вирубування лісових масивів, браконьєрство, посилення хижацтва лисиці у зв’язку з зростом її чисельності.

  1. Лелека чорний

Чисельність: 400–450 пар. Причини зміни: деградація місць гніздування через вирубування лісів, меліорація лісових угідь у смузі Лісостепу, фактор непокою.

Image title
  1. Тушканчик великий

Чисельність і причини її зміни: В Україні мешкає кілька тисяч особин. Наприкінці ХХ ст. відбулося зникнення багатьох популяцій через скорочення пасовищного тваринництва та інсуляризації (коли фрагменти ареалу, оточені зміненим людиною середовищем, непридатним для життя даного виду стають наче островом).

  1. Ящірка зелена

Причини зміни чисельності: антропогенна трансформація місць помешкання,  застосування пестицидів та хижацький вилов. В окремі роки — надто холодні зими.

  1. Кінь дикий

Причини зміни чисельності: браконьєрство та перебудова ландшафтів в результаті господарської діяльності. Втрата генетичного різноманіття через обмежену кількість тварин-засновників популяції. 

  1. Тхір степовий

Причини змiни чисельностi: землеробське освоєння залишків цілини та масове винищення ховрахів.

Image title

Давайте будемо дбайливі до тварин. Вони роблять наш світ багатшим та вчать нас любити.


Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье